Läraryrket.

20131001-170223.jpg

(Detta har jag roat mig med denna eftermiddag: rätta glosförhör!)

Under dessa tre veckor jag arbetat(vikarierat) som lärare har jag verkligen börjat förstå hur tufft Läraryrket är och hur lågt betalade de är. Jag som ”bara” är vikarie har verkligen fått känna på det här med planering, förarbeten, planering, efterarbeten, extraarbete och vidare. Det fanns ingen riktig plan på vad som skulle göras när jag gick in i klasserna så jag har fått styra upp en del av lektionerna på egen hand. Jag har suttit kvällar, morgonar, eftermiddagar med att planera, utvärdera och rätta. Jag som bara är vikare känner av pressen, och hur känner då inte lärarna? 

Jag har dessa veckor fått komma ”backstage” på min gamla skola och lärarna är verkligen superstressade och har för mycket börda i sitt arbete, något jag som elev inte märkte av. Förr i tiden var präst och lärare de mest premierande yrkena och idag känns yrket som botten. Visste du att intaget för lärare genom högskolepoäng är ungefär 0.3. Det är lägre än vad en apa skulle kunna prestera på ett högskoleprov(!!!) Detta är sjukt tycker jag. Lärarna sätter grunden för elevernas framtid. Våra lärare ska vara kloka och kunniga för att vår framtid ska bli det! Och sedan belönas med bra lön för arbetet de utför!

Att lärarna sedan är för underbetalda är en till sak. Innan har jag tyckt att ”Vafan, klaga inte över era löner. Ni har det ganska chill med massa lov och jobba 08.00 – 15.00 kan ni ju inte klaga över” Men nu har jag helt ändrat uppfattning. Så otroligt fel jag hade då! För en lärare lämnar aldrig jobbet bakom sig. När en lärare går hem för dagen tar denna med sig jobbet hem.

Sedan är utbildningen under fem år. Denna utbildningen kostar och lärarna ska få tillbaka kostnaderna för utbildningen genom sitt jobb under tiden som lärare. I dagens läge med dagens lön är det inte alla som får det. Läraryrket är inget yrke – det är en livsstil!

blogstats trackingpixel

4 reaktion på “Läraryrket.

 1. Va roligt =D du ska inte komma och kika då??? =D Vet du någon som är duktig på att fotografer, du kanske?? eller någon annan?? Som bor nära Flyinge och vill ta massa bilder?? <3 Kramar

  • Jag är duktig på att fotografera (tycker jag) så jag hade kunnat göra det men tyvärr har jag mitt dåliga knän ju och sedan har jag en förkylning på G… :(
   Kram på dig!

 2. haha, vilken fullträff annars!! =D men stackare, hoppas ditt knä blir bättre. Där vill man ju inte ha ont =(

  Du vet inte någon annan i närheten som kan tänka sig?? Behöver ju inte ta massa tid. Vore roligt med lite bilder ialf =)

  *krya på dig!! Kraam

  • Haha. Någon annan gång kanske…? 😉

   Alltså jag känner hon till bloggen baraelvira.se hon fotar sjukt fint! Hör me henne! Sedan är de andra duktiga inte i närheten just nu (han bor i Uppsala för tillfället…!) tyvärr! :(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>