Hjälp mig!

Jag kommer bli ”hästägare” inom en månad och har aldrig haft ett så stort ansvar för en häst förut. Jag vill vara så väl förbered som möjligt för vad som komma skall, vad jag kan göra innan för att förbereda mig och vad jag ska köpa in. Jag har kommit på några saker som måste göras och köpas innan hästen anländer: 

→ Lära mig köra med Trailer

→ Köpa första hjälpen kit (-vad behöver man mer än bomull, helosan, sax, alsollösning/koksalt, termometer…?)

→ Köpa lite hovolja, liniment, borstar, godis, foderpåsar, foderhinkar, etc. Vad mer?

→ Kniv?

→ ? 

Hjälp mig ni vana hästägare, vad måste jag mer ha för att klara av ansvaret att ha häst? Vad finns det för nödvändigheter hästen måste ha och vad som kan vara bra att ha i ryktlådan! Tipsa mig! Jag behöver all hjälp jag kan få! 

IMG_4820

Min stjärna 

blogstats trackingpixel

5 reaktion på “Hjälp mig!

 1. Här kommer lite hjälp och tips om vad du behöver.

  1: Apoteket; bomull, sterila kompresser, gasbinda, vet-flex, sax, brems, koksalt, alsolsprit, jodopax, sårspray (typ blåspray), helosan, 4 ess hästsalva, termometer, lactacyd, fleecelindor, paddar… Kan ha missat något, kolla på http://www.ridsport.se under fliken Hästkunskap för mer info.

  2: Daglig skötsel; Piggborste (magic brush är bra), rotborste, ryktborste, skrapa, hovkrats, hovborste, svampar (stora gula), mankam, borste till svans och man, hästschampo, glansspray, svettskrapa, vanliga handdukar (ganska små) är bra att ha till massor

  3: Broddset. Under vintermånaderna när det är snö och is kommer du att behöva brodda. Det finns bra set att köpa, annars behöver du en gängtapp, broddnyckel (eller skiftnyckel) en ”hålurrensare” och isbroddar

  4: Täcken. Jag rekommenderar svettäcke, tunnare bomullstäcke, regntäcke, stalltäcke – kanske flera med olika mycket fyllning, vintertäcke (utetäcke alltså), fleecetäcke, kanske ett ridtäcke/skrittäcke. Det finns märken (tex Horsewear) som gör innetäcken som man kan matcha med utetäckena – alltså olika mycket fyllning och sen skaltäcke ovanpå.

  5: Hästens utrustning; Sadel (och med den kommer sadelgjord, stigbyglar och stigläder), träns (bra att ha 2 om det ena skulle gå sönder) benskydd? (flera par i så fall) martingal o.dyl?, grimmor (flera), grimskaft (flera) Till all läderutrustning behöver du givetvis lädervård, typ läder/sadeltvål och läderbalsam eller läderfett. Viktigt att smörja regelbundet så inte utrustningen går sönder eller ger skav.

  6: Mat; Ingår all mat eller måste du köpa den själv? Äter hästen hö eller hösilage? Vilket kraftfoder äter den? Följ ägarens foderstat om den är anpassad efter hästen, det är viktigt att inte börja ändra om man inte vet vad man gör. Tillskott? Mycket tillskott är bara pengar ner i spånet men b-vitamin kan vara bra. Skadar aldrig. Du behöver nog som sagt höpåsar (IKEA-påsar typ), 4 st blir nog bra. Sen hinkar om ni blandar era egna hästars foder, du behöver lika många hinkar som fodertillfällen per dag. Godis är onödigt, bättre med morötter och äpplen. En stor hink med en flat sida, speciellt om det inte finns vattenkopp i boxen.

  Övrigt: Kniv är alltid bra att ha, införskaffa en bra sådan. Hovolja behövs inte såvida inte hästen har problemhovar. Liniment kan alltid vara bra att ha, blue liniment är ett bra liniment.
  Reflexer till både dig och hästen är otroligt viktigt! Köp många, både för ben och att sätta på täcken, reflexbrösta är bra – den syns på lång väg framifrån.
  Jag tycker att du ska gå in på hemsidan jag rekommenderade ovan och läs runt lite, där står mycket som är nödvändigt att veta om skötsel, hästens beteende osv.
  Lägg upp ett varierat ridschema, glöm inte att ta med en vilodag. Variera mellan att rida ute och inne, variera olika underlag, variera hoppning och dressyr. Något som många glömmer är att det är otroligt bra och stärkande för hästen med långa skritturer, gärna på lite hårt underlag om man ofta rider i ridhus eller utebana med mjukt underlag.

  Ta hjälp från andra i stallet, din ridlärare eller ägaren till hästen om det är något du är osäker på eller om det händer något. Skulle tro att de flesta av dem kan mycket mer är t.ex. Tyra som faktiskt är otroligt okunnig, hon råkar bara ha tillräckligt med pengar och rätt kontakter för att kunna köpa fina hästar. Fram tills för några månader sen hade hon aldrig hört talas om en brems för att nämna ett exempel…

  Lycka till med hästen!

 2. Är snart ett år sedan jag fick min pålle på foder ( och nu har jag köpt honom )…mycket fanns med i första kommentaren, och jag håller fullständigt med! Min kille har ett tunt stalltäcke nu när det fortfarande är ganska varmt, ett 200 g stalltäcke till vintern, 1 tunt Bucas-regntäcke, ett tjockare Hansbo ( regn ), ett 300 grams för kallare dagar och ett 400 g med halvhals för
  -20 och neråt…svetttäcke i fleece om han har jobbat hårt…2 grimmor, 2 grimskaft, longerlin + delta, 8 schabrak ( tvättar dem OFTA & kul att variera ), 2 träns + ett Hackamore, 3 ländtäcken varav ett är reflex, benreflexer, pannlampa till mig själv, transportskydd, paddar och fleecelindor, dressyrskydd, hoppskydd, martingal, inspänningssnodd, longerspö, dressyrspö, sporrar ( om det behövs – jag rider dressyr, så då behövs det ibland ) + allt kul som man behöver till skötseln: hovkrats, borste till man & svans, ryktborste + skrapa, rotviska, huvudborste, sax, mankam ( om du ska knoppa ), hinkar, höpåsar – ja det finns MASSOR!!! Du kanske får med en del prylar också – det fick jag, och sen har jag köpt eftersom behovet har uppstått… Lycka till!!! :)

  • Åh så härligt!! Verkligen stort tack för all hjälp! Du är guld värd!
   Lycka till med din pålle!
   Stor kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>